Orkesterin säännöt (soveltuvin osin myös Laulustudion ryhmät / kuorot)

Orkesteriharjoitus

1 Musiikki soi sovittuna harjoituksen alkamisajankohtana. Saavu harjoituksiin ja konsertteihin hyvissä ajoin jotta ehdit rakentaa soittopaikkasi valmiiksi ja virittää ennen sovittua aloitusajankohtaa. Aikatauluista lipsuminen osoittaa epäkunnioitusta muita kohtaan ja häiritsee aina orkesterin työskentelyä.

2 Viritys: yksi soittaja kerrallaan (ellei kapellimestari muuta ohjeistosta anna).

3 Orkesteri harjoittelee tehdäkseen korkeatasoisia musiikkiesityksiä. Orkesteriharjoitus on tarkoitettu näitä tavoitteita varten. Säästä sosiaalisten suhteiden tai kokonaan toiseen ajankohtaan.

4 Orkesteri vie esitystilanteisiin kaiken mihin se keskittyy harjoituksissa. Hyvät esitykset ovat seurausta hyvistä harjoituksista. Harjoituksissa tehdään se mitä esityksessäkin.

5 Lopeta soitto kapellimestarin Iyödessä musiikin poikki.

6 Älä puhu kapellimestarin puhuessa. Pienikin pulputus häiritsee informaation kulkua ja lisää koko orkesterin ylimääräistä työntekoa. Mikäli on kysyttävää, nosta käsi ylös. Säästä epäoleelliset kysymykset väliajalle ("mitä kello on, kauanx me soitetaan" ym. ). Kysy tarvittaessa ensin soitinryhmäsi äänenjohtajalta ennenkuin tuhlaat koko orkesterin
harjoitusaikaa.

7 Lyijykynä aina mukaan harjoituksiin. Merkitse muutokset ja lisäykset nuottiin heti käyttäen musiikkisanastoa. Puuttuvat merkinnät lisäävät nekin orkesterin 'ylimääräistä harjoittamista ja ovat riski mahdolliselle tuuraajalle.

Soittajan rooli

8 Stemmavastuu: opettele osuutesi niin hyvin että saat tarvittaessa siirrettyä katseen irti nuottitelineestä kapellimestariin.

Musiikillinen kommunikointiorkesterin ja kapunvälillä perustuu kuulon lisäksi myös näköhavaintoihin. Opettele stemmasi musiikkisanasto ja kaikki muukin informaatio, ei pelkästään nuotit ja rytmit.
Tämä stemman opettelun sääntö on orkesterisoiton minimivaatimus.

9 Stemmat harjoitellaan kuntoon kotona/ treenikämpällä, ei orkesteriharjoituksissa. Yhteinen harjoitusaika on tarkoitettu yhteiseen musiikin tekoon, ei kohdan 8 minimivaatimusten itselleen selvittämiseen. Ongelmatilanteissa kysy neuvoa soitonopettajaltasi.

10 Opettele kuuntelemaan sekä omaa soittoasi, soitinryhmääsi että koko orkesteria kokonaisuutena.

11 Siivoa soittopaikkasi harjoitusten ja konserttien jälkeen. Telineet ja tuolit paikoilleen, roskat roskakoriin.

12 Soittaja on vastuussa käytettäväksi jaetusta orkesterimateriaalista. Nuotit kerätään pois ennen kesälomien alkua.

Poissaolot

13 Jokainen soittaja on orkesterille tärkeä. Tästä johtuen jokainen poissaolo on haitaksi koko orkesterille. Poissaolon jälkeen joudutaan uhraamaan turhaan yhteistä harjoitusaikaa poissaolleen perehdyttämiseksi edellisen harjoituksen sisältöön ennen kuin koko porukalla päästään harjoittelussa eteenpäin. Väsynytkin soittaja on yhteiselle edistymiselle
parempi kuin ei soittajaa lainkaan paikalla - huolehdi omasta hyvinvoinnistasi (riittävä uni ja ruokailut) niin koko orkesteri soittaa paremmin!

14 Orkesteri ei voi toimia jos soittaja on poissa. Tunne vastuusi ja ilmoita välittömästi kapulle jos et pääse harjoituksiin. Jos tiedossa on pakottava päällekkäisyys esityksen kanssa, on soittajan vastuuna järjestää keikalle tuuraaja (soitonopettaja ja kapu toimivat apuna). Tällainen pakottava syy voi olla koulun ryhmän esiintyminen tai vastaava.

15 Poissaoloja sallitaan 3 lukukaudessa (sairastelu, leirikoulut ym.). Poissaoloista orkesterinjohtajat ottavat tarvittaessa yhteyttä huoltajiin.

Lopuksi

16 Orkesterisoitto on joukkueurheilua. Olemme kaikki yhteisellä asialla musiikin palvelemiseksi, sen oppimiseksi ja kuulijoille viemiseksi. Tehkäämme parhaamme näiden tavoitteiden toteutumiseksi.

Orkesterin säännöt pdf-muodossa